dinsdag 7 december 2010

Windschermperikelen deel I

Net voor de vorige winter had ik al één van de eerste Botter windschermpjes in huis gehaald. Omdat het nogal vrij groot uitviel, heb ik het totnogtoe nog niet gebruikt. Intussen zijn er al tal van varianten uitgebracht, het één al wat efficiënter dan het andere. Eerder dit jaar heb ik dan van Wim Schermer wat lexan gekocht, waarmee ik aan de slag ben gegaan.

Eerlijk toegegeven heb ik eerst een hele tijd zitten afkijken wat anderen ermee hebben gedaan. Ik wilde absoluut niet in de body van de Strada boren of er klittenband langs de buitenkant op kleven. Dan bleef er niet veel als alternatief over, behalve dan de oplossing van Wim Harwig : een constructie die de armpjes van de spiegels gebruikt. Dát was nog eens goed gevonden !

Alleen, ik ben niet zo handig en zag het echt niet zitten om met aluminium aan de slag te gaan. In de doehetzelfzaak vond ik echter witte alu hoekjes waar ik alleen maar het gaatje groter moest maken om die te laten passen, dat zou nog wel lukken. Bleef alleen nog uit te maken op welke plaats het schermpje moest komen : voor de spiegels, er net achter, in de rand van het instapgat .... Afijn, met mijn hoekjes kon het alleen maar net voor de spiegels. Bleef de bolling van de body over : hoe moest ik die in hemelsnaam precies namaken ? M'n eerste versie had gewoon een rechte onderkant, die, nadat ik de onderkant had beplakt met zacht witte klittenband tegen krassen op de body, mooi op de body aansloot als de zijkanten werden aangetrokken. Probleem was hierbij wel dat het schermpje nogal ver achterover helde. Een korte rijtest in de straat bevestigde dat de wind eiglijk nog steeds zo goed als vol in mijn gezicht kwam. Niet goed dus.

Schermpje nr 2 was van onderen ovaalvormig afgeknipt en dat kwam inderdaad meer rechtop te staan, zoals op onderstaande foto duidelijk is te zien. Dat schermpje heb ik dan eind vorige week uitgeprobeerd, maar het resultaat viel dik tegen. Nog steeds wind in je gezicht -terwijl het schermpje dat juist moet voorkomen- maar ook wat meer zucht binnenin de Strada.


Vandaag dan schermpje nr 3 is gemaakt naar het originele Botterschermpje : dezelfde hoogte, alleen ietsjes langer en deze keer bevestigd op het schuimdekje. De klittenband op het dekje moest ik wel vastlijmen, want de zelfklevende laag had zo goed als geen grip op het dekje. Rond etenstijd even een klein blokje rond en warempel : geen wind meer in je gezicht, lekker ! Maar al snel begon het schermpje aan te dampen zodat het zicht begon te verminderen. Wat nog nog meer opviel deze keer, is dat het hard tochtte binnenin de Strada. Ik rij het hele jaar door met een korte broek, maar met het schermpje op het dekje tochtte het binnenin zo hard, dat ik het echt koud kreeg. Ik vermoed dat het windschermpje een soort van onderdruk creëert waardoor er lucht uit de body wordt "gezogen". Wel vreemd dat ik daar van niemand anders iets over heb gehoord of gelezen, het lijkt me dat iedereen die met een schermpje rijdt dit toch duidelijk moet voelen ....
 


 
Helaas teveel condens na amper 10 minuten fietsen ....

In elk geval : nog steed geen goei schermpje. Ik ga voor schermpje nr 4 dit schermpje een stukje minder hoog maken (zie de horizontale streep in de condens op het schermpje), daarmee zou ik net over het schermpje heen kunnen kijken ipv er doorheen, maar of dat voldoende zal zijn om de zucht uit m'n gezicht te houden, zal nog moeten blijken. Wordt dus nog vervolgd ....

4 opmerkingen:

Jan Reus zei

Goeden dag,

Ik zelf heb vorige week er een schermpje op gezet.
Heb als voorbeeld het schermpje van Pe Koomen gebruikt.
Op Pe zijn blog staan ook een paar goede foto's bij waar je goed kan zien hoe hij het heeft.
Je ziet ook dat Pe zijn scherm langer is aan de zijkanten, dat is ook bij jou het probleem van de wind die naar binnen slaat, jou zijkanten zijn te kort.

Als je goed kijkt zie je ook dat Pe aan de voorzijde twee sleufjes heeft gemaakt met daar achter weer een laag stukje schermmateriaal.
Wind gaat door de sleufjes naar binnen en komt dan tegen het binnen schermpje aan en word gedwongen om langs de binnen kant van je schermpje te gaan waardoor je op die plek goed zicht houd.

Het klitte band is lekker om te gebruiken omdat...
Gisteravond ging ik weg van mijn werk in het donker met veel mist het zicht werd al snel minder omdat er aan de buiten kant van het schermpje hele kleine mist druppeltjes op kwamen, kon al rijdend het schermpje er zo van af halen.

Groet Jan.

Alwin Visker zei

Ik heb mijn shermpje midden op het schuimdek staan. Toch nog dicht genoeg bij je gezicht, maar zonder dat het beslaat.

Wim Schermer zei

Wil je condens vermijden, dan moet je een deflector aan de binnenkant van het vizier plaatsen. De koude wind wordt dan zowel aan de binnenkant én buitenkant langs het vizier geleid en de ruit blijft schoon.
Op mijn blog kun je zien dat de grote ruit een klein viziertje aan de binnenkant heeft. Geen condens meer.
Het Botterschermpje is n.m.m. te hoog, staat te rechtop en is bij zijwind te smal.
Groeten,
Wim Schermer

stradaatje zei

Ik heb de fotoos van Pé z'n blog gezien, net zoals die van Wim en nog verschillende anderen. Pé gebruikt een origineel Botter scherm, dat ik ook heb liggen. Schermpje nr 4 is aan de zijkant zelfs langer dan het Botter scherm, al lijkt dat door de hoogte van die zijkanten mss niet zo. Het zou idd kunnen dat die te hoog zijn en dat daardoor de wind naar binnen slaat, al voelde ik daar tijdens het fietsen niks van. Ik veronderstel dat de condensering wordt veroorzaakt door de warmere lucht die van binnenuit van de body naar boven door het gat in het dekje komt, mogelijk dat het schermpje wat meer naar voren plaatsen dit al gedeeltelijk voorkomt.

Ik had nog bewust geen extra stukje schermmateriaal (deflector) toegevoegd omdat ik verwachtte dat een paar mm opening vooraan onderin condens zou tegengaan, wat dus niet het geval blijkt.

Zoals ik al schreef ga ik schermpje nr 4 wat aanpassen, als dat niet het gewenste resultaat geeft, moet ik bij Wim nieuwe lexan bestellen, want ik zit nu zonder ;-)