zondag 26 december 2010

Windschermperikelen deel III

In mijn queste naar het ideale windschermpje, zitten we intussen al aan model nr 5. Omdat ik geen voorstander ben van "grote" contstructies vooraan, wilde ik het deze keer wat simpeler houden. Tijdens het fietsen bedacht ik me ineens dat de opstaande rand van het instapgat van het dek misschien ook best wel als deflector zou kunnen dienen. Dan hoef je er alleen maar een eenvoudig schermpje tegenaan te klitten. Proberen maar. 

Om ervoor te zorgen dat er voldoende luchtstroom is tussen het schermpje en de opstaande rand, had ik  extra stukjes klittenband gemaakt en die tussen het schermpje en het dekje geklit. Afgelopen week -toen het eindelijk nog eens mogelijk was om met een velomobiel te fietsen- dan 's avonds vertrokken voor een testrit. 

Temperatuur was - 2° en er was een briesje, bijna ideaal weer, dus op richting Nederland. Bij het vertrek sloeg het schermpje een beetje aan, maar dat trok al snel weg tijdens het fietsen. De bovenkanten sloegen tijdens het rijden een beetje aan, maar omdat er nogal wat ruimte zat tussen het schermpje en het dekje, was er voldoende zucht om het zicht vrij te houden. Tot nogtoe is dit het enige schermpje waarmee ik de hele rit ben kunnen blijven fietsen. Ik heb het schermpje na een half uurtje wel zo hoog mogelijk gemonteerd, dat gaf nog wat minder wind in m'n gezicht. 
De linkerkant binnenin bleef wel meer aanslaan dan rechts. Omdat dit ook zo bleef toen ik was teruggedraaid en de wind van de andere kant kwam, vermoed ik dat het schermpje aan de linkerkant niet helemaal dezelfde zucht heeft als rechts. De plaatsing van de stukjes klittenband komt dus vrij nauwkeurig. 

Toen ik in de buurt van Alphen kwam, begon het te sneeuwen. Aanvankelijk kon ik nog doorheen het schermpje blijven kijken, maar na een klein uurtje begonnen de vlokken wat dikker te worden en moest ik nét over de rand van het schermpje heen kijken om te kunnen blijven fietsen.  Voor het volgende schermpje blijf ik het in deze richting zoeken. Het zal zowieso een beetje hoger moeten worden en iets nauwkeuriger worden afgesteld om het aandampen te voorkomen. Maar het is lekker compact en daar hou ik wel van. Wordt -alweer- vervolgd. 

2 opmerkingen:

simply red zei

Hoi,

Mooi compact inderdaad. Slim om de al aanwezige opstaande rand van de kap als deflector te gebruiken. Je zou nog 3 opvulstukjes voorzien van klittenband kunnen maken die je tussen je huidige klittenbandbevestiging plaatst. Zo kan je nog wat spelen met de afstand van het scherm t.o.v je gezicht.

Groet en tot oliebol,

Paul Dijs

stradaatje zei

Het idee met opvulstukjes heb ik ook al overwogen, maar hoe verder het schermpje naar voren gaat, hoe hoger het moet zijn om effectief te blijven, en dat is net niet de bedoeling. Ik blijf proberen ;-)