maandag 28 mei 2012

Strada weer thuis ....

Twee weken geleden had ik de Strada naar Zonhoven gebracht, waar Jan E. hem voor mij zou nakijken. Zelf ben ik daarna met vrouwlief 1,5 week in Vaals met vakantie geweest, waar we ons lekker moe hebben getrapt met "normale" fietsen. De Rans 700X die ik had meegenomen, bleek de ideale fiets voor die omgeving. Alleen de Keuterberg in Schin op Geul raakte ik niet op omdat het verzet niet klein genoeg was, maar voor de rest toch de nodige zweetdruppels gelaten.

Afgelopen donderdagmiddag nog met de "gewone" fiets naar het centrum van Aaken, 's avonds was het tijd om de Strada op te halen in Zonhoven. Jan E. wist me te vertellen dat er toch het één en ander mis was : de buitenste moer van het achterwiel stond niet meer vast en de lagers waren op. Die laatste zijn dus vervangen en het achterwiel is terug vastgezet. Verder had Jan ook vastgesteld dat de pion toch al aardig begon te verslijten. Waar dat aan kan liggen, snap ik niet goed, want ik heb tot op heden achteraan geen schakelproblemen gehad. 
De achterveerpoot werd ook uit elkaar gehaald en daar heeft hij wat vet uit verwijderd, omdat-ie vond dat er wat teveel in zat. Daarna werd de veer terug geplaatst. Ook werd de veer wat ingekort, maar Jan wist natuurlijk niet dat die bij het laatste onderhoud in Dronten wat langer was gemaakt om met een dikke band te kunnen rijden. Na gezellig wat te hebben gekletst, was het hoog tijd om naar huis te rijden. 

Al bij de eerste meters was het duidelijk voelbaar dat de Strada iets vlotter reed. Jan had ook de ketting ontvet en de kettingbuizen schoongemaakt (dat was totnogtoe geen enkele keer gebeurd, luie ik !) en dat was duidelijk voelbaar. Via Zolder richting knooppunt 302 en dan langs het kanaal naar huis. Na 1,5 week bukfietsen was het weer puur genieten in de Strada !

Eenmaal thuis aangekomen, stelde ik vast dat Jan de achterveerpoot omgedraaid heeft teruggeplaatst (de dunne stang zit nu bovenaan). Ik begrijp niet goed waarom, maar hij zal er zijn reden wel voor hebben. De veerpoot maakt nog steeds herrie (een soort van kreun/tjirp) wanneer ik in een put of over een oneffenheid rij en ik kan niet meteen vinden waar dat aan ligt. De demper raakt nergens de kettingkast of zo, maar soms zit het in kleine dingen. Daar komen we ongetwijfeld vanzelf nog wel achter. Ik heb al zitten te verzinnen om ook een RISSE demper te monteren, maar ik vind het nog een beetje te vroeg. Zoals met de meeste nieuwigheden wacht ik liever nog wat af hoe die dingen op de lange(re) termijn houden ...

2 opmerkingen:

Wim zei

Tja, echt goed en zorgvuldig materiaal testen voordat je het op de markt brengt is tegenwoordig erg ouderwets.

Ik houd nog wel van die ouderwetse zekerheid...:)

Wim Schermer zei

De Risse Genesis en Risse Astro 5 zijn nu langer dan 20 jaar op de markt. De Amerikaanse Quest rijder Chris Evans heeft zijn 18 jaar oude Risse Astro 5 die hij intensief gebruikte op zijn MTB, van nieuwe O-ringen voorzien en aangepast voor zijn Quest. Functioneert uitstekend.
Tenslotte is een schokdemper geen rocket-science.
Groeten,
Wim