woensdag 24 maart 2010

Bobbelbanden

De laatste weken heb ik ontzettend veel moeite om de Perfecht Moirées goed op de velg te krijgen. De afgelopen week in Gelderland heb ik al de hele tijd met een bobbelband gereden en afgelopen week is het alleen maar verergerd. Voor alle duidelijkheid : met een bobbelband bedoel ik dat de buitenband ergens eens stukje niét tegen de velgrand aanzit en het daardoor lijkt alsof er een bobbel in de band zit. Je voelt dat meteen als je rijdt : het wiel met een bobbelband voelt net aan of je voortdurend over ribbels rijdt : dèng, dèng, dèng .... Ontzettend irritant ! En het veroorzaakt ook snellere slijtage van de band. 

Ik heb de afgelopen week al ontieglijk veel keer de banden eraf gehaald, er terug opgelegd, beetje opgepompt, de band rondom gekneed om hem goed te krijgen, dan bijgepompt tot 4,5 bar. Maar altijd bleek de band wel ergens niet helemaal tegen de velgrand te gaan zitten.

"Tja, dat ken ik. Dat kun je bij alle banden hebben, ongeacht de maat", vertelde Harry van de fietsenwinkel me. Hij gaf me de raad van de band op overdruk te zetten, zodat de band dan -hopelijk- vanzelf tegen de velgrand floept. Ik heb de banden niet harder dan 6,5 bar durven oppompen, maar veel hielp het niet. Terug naar Harry. Wat voor velglint ik gebruik ? Tja, die dunne rubber lintjes had ik ook al vrij snel weggegooid, want die kunnen toch niet tegen de hoge druk. Dus van dat zelfklevend velglint van Zéfal. Okee, dat was dus al in orde. Maar de rand van de buitenband, die ligt toch op het velglint ? Euh .... nee, want het gootje van de velg is redelijk diep, dus het velglint loopt eenmaal geplaatst niet van de ene velgrand tot tegen de andere velgrand. Tja, dat is niet goed, want de bandenranden moeten op het velglint liggen. En of ik al siliconenspray heb gebruikt ? Siliconenspray ? Euh nee, wel zeep/zeepsop. Hmm, ik moest dus siliconenspray gebruiken, dat schuift nog beter. Okee, dat heb ik thuis nog wel staan. 
Thuisgekomen de bandenrand ingespoten met siliconenspray en nou moe, dat schuift inderdaad ! De band floepte bijna als vanzelf op de velg ! Maar ondanks dat gefloep, bleef er altijd een bobbel inzitten. En dan nog meestal aan de binnenkant van het wiel, waar je er natuurlijk moeilijk aan kunt .... Grrr ! Oude band, nieuwe band, het maakte niet uit : er bleef altijd wel ergens een bobbel zitten (en dan nog meestal aan de binnenkant van het wiel ook). Suf heb ik me gepompt vandaag (ik wil een compressor !) en bij de laatste poging : ik zat tegen de 6,8 bar toen ik ineens het laatste stukje band tegen de velgrand zag floepen. Joehoe, gelukt !!!

Ik kan me echt niet herinneren dat ik dit probleem ooit eerder heb gehad. Met de Alleweder reed ik ook al met Perfect Moirées en met (voglens mij) dezelfde velgen, maar daar heb ik nooit zo mee zitten klooien. Heb ik misschien een stel slechte banden of velgen ? Pfff, ik weet het niet, maar je kunt toch moeilijk een bus siliconenspray en een mini-compressor in je velomobiel meesleuren voor als je een lekke band krijgt ? Ik doe het al jaren zonder die dingen, een klein handpompje is tochnogtoe altijd voldoende gebleken. Heel vervelend allemaal. Ik hou m'n hart al vast voor de eerstvolgende keer dat ik een lekke band heb ...

Voor die lezers die menen een gouden tip te kennen ivm bobbelbanden, zou ik zeggen : laat ze maar komen, die tips !

10 opmerkingen:

Wilfred Ketelaar zei

Gelukkig heb ik met m'n eigen VM nog geen lekke band gehad (al meer dan 1400 km niet). Maar toen ik de leenfiets van de LFGG mee had, ja hoor... lekke band. Toen had ik ook last van zo'n bobbel, maar ik was al een half uur te laat, dus laat die bobbel maar lekker zitten.

Anoniem zei

Kojaks ... ;-)

Jan Reus zei

Ik heb ook moiree onder mijn Alleweder gezet en het zelfde probleem gehad.
Ik heb vaseline uit de spuitbus gebruikt en de band dan heel hard op pompen.

Silliconenspray zou ik niet gebruiken, als er wat gespoten moet worden dan heb je kans op afstoten van de verf( eilandjes in de verf).

Vaseline in spuitbus heb ik bij Profile de fietsspecialist
Hans de Boer in Alkmaar.

Quemo zei

Ik gebruik in zo'n geval nogal eens gewoon puur afwasmiddel.

Maareh.... 6,5 bar? Dat noem jij hoge druk? Ik ben bij de eerste keer oppompen van de Perfect Moiree daar toch wel fors overheen gegaan: 10 bar en toen terug laten zakken en op 6 bar gezet.

Ook met de Monte Carlo's was dat destijds nodig om hem netjes in de velgrand te krijgen.

stradaatje zei

Okee, ik was wss té voorzichtig, als je tot 10 bar kunt gaan .... Probleem is alleen : wat voor pomp moet ik dan meezeulen om tot zo'n hoge druk te kunnen gaan ? Dat wordt weer googelen, vrees ik ....

Quemo zei

Ik weet niet of jullie in Belgïe ook een Halfords hebben maar ik heb gewoon een Halfords vloerpomp van 20 euro.

stradaatje zei

Halfords bestaat hier ook ja en ik heb een goeie vloerpomp, dat is het punt niet. Het gaat er mij alleen om dat ik geen vloerpomp in mijn Strada zoek mee te sleuren voor als ik een lekke band krijg. Er zullen vast wel handpompen zijn te verkrijgen die ook tot 10 bar gaan ....

Quemo zei

Handpompjes die ook hoge druk aankunnen zijn er zat. Sigma Lambda Jet, Topeak Roadmorph en nog heel wat meer.

René Voorburg zei

Ik sluit me aan bij de suggestie van Jonathan..

stradaatje zei

Ik zou niet weten waarom ik Kojaks zou leggen, ik heb gelukkig een velomobiel waar dikke banden op kunnen ;-)