vrijdag 27 maart 2015

Strada op blokken

Afgelopen dinsdag was ik met de Strada naar Jan E. in Zonhoven gefietst om de veerpoten uit elkaar te halen en te smeren. Ook de remmen moesten aangepast worden, want veel rem had ik niet meer. Nadat de veerpoten terug waren gemonteerd en we de wielen er terug op wilden plaatsen, vond Jan het vreemd dat bij beide wielen het busje tussen de lagers los was en je het busje op z'n plaats moest duwen om het wiel op de as te krijgen. Ik heb zelf nooit anders geweten, maar Jan zei dat dat busje er normaal vast in moest zitten. Eenmaal de wielen terug op hun plaats en de boutjes op de assen goed aangedraaid, viel het Jan op dat beide wielen wat sleepten. Dat hoort zo uiteraard niet. Als je de boutjes wat losser zette, draaiden de wielen netjes zoals het hoorde, maar als je ze vastzette niet meer. Ook stelden we vast dat als het wiel op z'n plaats zat, de assen ongeveer 1mm dieper in lagen dan de lagers, iets dat volgens Jan ook niet correct was ....

Nadat ik dinsdagavond terug thuis was, had ik een mailtje gestuurd naar Dronten. En dit kreeg ik als antwoord van Theo :

Hallo,

Of de as iets langer of korter is maakt niet uit . Het ligt aan de naaf.
Als de lagers in de naaf niet diep genoeg in de lagerpassing zitten, heeft de tussenbus ruimte. Die kan dan ook iets rammelen als je het wiel schud.
Als je dan de wielbout vast draait knel je de lagers iets af.
Door de lagers iets dieper in de naaf te tikken kan het opgelost zijn.
Het kan gebeuren dat als je een lager dieper probeert te slaan, dat hij als het ware iets terug stuitert en nog steeds wordt afgekneld.

Groeten, Theo


Gisteravond de veerpoten uit de Strada gehaald en die samen met de wielen met de auto naar Jan gebracht. Bij beide wielen heeft hij de lagers er wat ingetikt, tot de busjes vastzaten. Hierna liep één wiel zoals het hoorde, het andere sleepte nog steeds. Jan vermoedt dat de lagers zowieso al hun beste tijd gehad hebben en dat de busjes nét iets te kort zijn (bij zijn Quest heeft hij nog nooit een los busje in de wielen gehad). Ben dus gisteravond naar huis gekomen zonder wielen, de body staat netjes in de garage te wachten totdat alles weer naar behoren functioneert. Dat zal iets voor volgende week worden ....1 opmerking:

Erwin zei

Tijd om te oefenen voor een hele lange wheelie?
;-)

Succes met de reparatie.

Groetjes
Erwin en Tante Lies