dinsdag 2 februari 2010

Spiegelglad

Nou waren we al wat gewoon kwestie gladheid onderweg, maar zoals het vannacht was, had ik het de afgelopen weken nog niet meegemaakt ! Gisterennamiddag reden de autoos al echt stapvoets voorbij, dus toen ik 's avonds de nacht op moest, kon ik al raden wat me te wachten stond. De straat zelf blonk alsof die bezaaid was met kleine glinstertjes en bij de eerste bocht schoof het achterwiel al meteen weg. De straat naar het jaagpad lag er hard brokkelig bij (een andere omschrijving schiet me echt niet te binnen) en er was niet eens een spoor te zien, zo weinig verkeer had daar gereden. Hobbelend en bobbelend dan maar richting jaagpad, maar daar was het nog erger omdat daarop de sneeuw keihard was bevroren. Noodgedwongen maar weer via de gewone N-weg de brug over. Daar verloor de achterband bergop een paar keer grip zodat ik ter plaatse bleef trappelen, maar raakte ik uiteindelijk alsnog op het werk. 


Dat het echt spiegelglad was, bleek wel uit het feit dat er de hele nacht geen enkele oproep is geweest voor een ongeluk. De mensen waren ofwel ├ęcht voorzichtig of toch tenminste zo verstandig om niet de baan op te gaan als het niet echt moest. Misschien maar goed ook, want ondanks dat onze dienstvoertuigen van winterbanden zijn voorzien, bleken die de afgelopen nacht ook niet echt veel grip te hebben op de wegen waar niet was gestrooid ....


Vanmorgen toen ik terug naar huis wilde vertrekken, bleek de linkervoorband van de Strada plat te zijn. In de binnenband stond een klein sneetje aan de binnenkant thv het ventiel (vind het wel wat vreemd : gisteren de druk terug naar 4,5 bar verlaagd en dan nu plat ?). Afijn, vlug een nieuw binnenbandje gestoken, opgepompt en vertrokken. Het fietspad bleek nog minder berijdbaar te zijn dan gisteravond, dus heb ik het toch maar geriskeerd om op de rijbaan tussen het verkeer te rijden. Daar was afgelopen nacht nog wel gestrooid en zodoende had ik ook geen problemen om de brug over het kanaal over te rijden.

Wat mij betreft mag de winterellende nu toch stilletjes ophouden ....

3 opmerkingen:

marcel beekmans zei

ben bang dat die ellende nog wel eventjes doet aan houden, maar ik ben er ook wel eventjes klaar
mee!!

doe voorzichtig aan!

groet marcel

Anoniem zei

Deze morgen op een haar na de afspanning van het kanaal gemist...

Echt fijn zon winter :-/

Quesjer zei

Hallo Tihamer,

De hardere banden kosten inderdaad minder energie, en geven daarvoor meer herrie. Maar weet wel dat dit met die kou nog een factor drie erger is dan normaal. Als het rammelen en de herrie je te erg zijn, dan kun je dus eventueel een lagere banddruk nemen, maar die in de zomer wat hoger zetten. De dikke banden hebben, vuistregel- minder druk nodig dan hun dunnere broertjes. Waar ik met die primoComets 35 mm. met 6 a 7 bar reed doe ik dat nu met de Perfect Moiree 47 op 4,5.

Fiets ze en groet uit Zwolle van: Quesjer