zondag 31 januari 2010

Bandendruk

Enkele dagen geleden was ik met Jonathan A. aan het chatten en op een bepaald moment vroeg hij me of ik de voorbanden al eens op 6 bar had gezet. Niet dus. Ik hou me meestal aan het maximum dat op de banden staat vermeld en dat bevalt me prima. Jonathan wees me erop dat Wim Schermer al had uitgetest dat de Perfect Moirées merkbaar lichter en dus sneller lopen als je de 20" versie op 6 bar zet en de 26" achterband op 5 bar. Ook zou 6 bar beter zijn voor de wangen van de bandjes, omdat die het nogal te verduren krijgen bij zijwaartse krachten.

Eergisteren dus maar de druk op alledrie de banden verhoogd. Tot vandaag had ik met de Strada alleen maar woon/werkverkeer gereden, waarbij de banden inderdaad merkbaar een beetje lichter liepen. Maar ook harder, ergo minder comfortabel. Elke onregelmatigheid werd echt veel harder doorgegeven. Gelukkig zit ik op een comfortabele stoel, maar ik werd wel gek van het geluid. Door de harde banden rammelt en bonkt de Strada voortdurend -vraag me niet wat er allemaal bonkte, maar het is verre van aangenaam rijden.

Vanmiddag ben ik dan via het jaagpad tot in Antwerpen gereden en terug. Onnodig te vertellen dat het wegdek in archislechte staat is, bepaalde stukken leken wel door vrachtwagens kapot te zijn gereden, zoveel gaten en putten zaten er in het asfalt. Op de terugweg, tussen Rijkevorsel en Beerse merkte ik ineens dat de rechtervoorband niet meer zo hard bonkte op de betonstroken en jawel hoor : mijn eerste lekke band ! Even naar het fietscomputertje gekeken, exact 2.335 km. Na het nodige geklier in de sneeuw toch de binnenband kunnen plakken (het was nog nét niet donker) en daarna zonder problemen verder huiswaarts gereden.

Morgen ga ik de druk van de banden terug "herstellen" naar de maximale waarden die erop staan vermeld, het mag dan iets trager zijn, maar het rijdt wel aangenaam stiller en comfortabeler !

3 opmerkingen:

Wijnandt zei

Hloi Tihamér,

je ervaringen zijn een bevestiging van de bedenkingen die ik had tegen de testopzet van Wim Schermer, en heb daarentegen de testopzet van Jonathan verdedigd. Niet ten onrechte, afgaande op jouw ervaringen!

Anoniem zei

Heeeeeee, zo lijkt het net of die lekke band mij schuld is!

;-)

grtz
Jonathan

stradaatje zei

Natuurlijk is het niet jouw schuld, Jonathan. Maar hoe harder je een band oppompt, hoe groter de kans dat je lek gaat rijden. Wat mij betreft dan toch maar wat minder hard ....