vrijdag 16 december 2011

Winter(achter)band en Oliebollen

Gisteravond bij het naar huisrijdenvanhetwerk voor de eerste keer lekgereden met de Super Moto. Als je ziet door welke prut en ellende ik de laatste 2 weken ben gefietst, valt het mij eerlijk gezegd nog mee dat het zolang duurde voordat ik de eerste keer lek reed, tenslotte is het een band zonder lekbescherming. Om eerlijk te zijn ben ik er een beetje opzettelijk mee blijven rijden omdat ik nieuwsgierig was naar de lekbestendigheid. De Super Moto blijkt lekbestendiger te zijn dan de Geax Tattoo Light, maar toch ook niet dé wonderband. Voor de 2e keer in enkele weken tijd in het donker en in de regen een lekke band vervangen is me nu wel genoeg geweest, zodat ik vandaag toch maar heb besloten om een andere band op te leggen voor de winter. Ik had nog een Schwalbe Furious Fred liggen en die heb ik er -tesamen met een antileklint- vandaag opgelegd. Vanaf dit weekend worden winterse temperaturen voorspeld, dus wil ik een beetje voorzienend zijn. Vanaf nu dus waarschijnlijk wat minder snel, maar hopelijk wel lekvrijer. Laat maar komen, die winter !

De jaarlijkse Oliebollen zal ik dit jaar aan me voorbij moeten laten gaan. Werkomstandigheden laten niet toe van te gaan en om eerlijk te zijn voel ik er ook helemaal niks voor om zo'n eind op -en af te gaan trappen (ik vind nog altijd dat je naar de Oliebollen moet fiétsen; met de auto op -en neer is toch foefelen, niet dan ?). Voor zover ik heb kunnen nalezen, zal er door mijn Vlaamse medeliggers ook niet heen -en weer gefietst worden. Ik wens in elk geval iedereen die wél gaat, een leuke dag, of-ie er nu met de auto heengaat of heenfietst. Hopelijk is de Oliebollen editie 2012 weer iets dichter bij huis, kunnen we weer lekker meerijden.

3 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Hi Strada 3,
De 50 mm brede Furious Fred is voor de winter een ongeschikte band. Snel lek en met weinig grip.
De 57 mm Furious Fred is wel voorzien van een RaceGuard anti-lek laag, maar ook die heeft relatief weinig grip.
Goede grip achter is cruciaal om uitbreken achter te voorkomen. Je gaat dan dwars uit de flank tot je een richel of stoeprand tegenkomt. Omkieperen en schade is het gevolg.
Een band met goede grip zoals Vredestein Black Panther is een veel betere keus. Ook Schwalbe heeft betere banden voor de winter in huis.

stradaatje zei

Wim, uiteraard heb ik de 57mm versie. Ik leg geen noppenband op zolang er geen sneeuw ligt, eerst maar eens afwachten wat voor winter het wordt.

Wim Schermer zei

De 57 mm Furious Fred is mijn standaard toerband. Redelijk lekvast, behoorlijk snel en op de weg een behoorlijke grip. Ik laat de Vredestein Black Panther nog even in doos.
Ik hoef ook niet te fietsen met slecht weer, reden waarom ik ook nog met GoCycles/F-lite rij.