woensdag 12 oktober 2011

Mislukt experiment met nieuw dekje

Totnogtoe ben ik niet zo erg tevreden over het dekje van de Strada, hoofdzakelijk waneer ermee in de regen moet worden gereden. Na een tijdje begint het zowieso binnen te lekken via de 2 middenste klittenbandjes en zit ik te fietsen met constant gedruppel op mijn ellebogen. Niet echt aangenaam. Op aanraden van enkele andere velomobielrijders heb ik dan 2 extra klittenbandjes vooraan links en rechts laten bijplaatsen, maar dat veranderde er niks aan. Vorige week stond ik op met het lumineuze idee (nou ja ...) om een dekje te proberen zonder die 2 klittenbandjes op het laagste punt, water loopt toch altijd naar het laagste punt, dus ... In Dronten even geïnformeerd naar de prijs van een nieuw dekje (viel best mee) en meteen gevraagd of ze een nieuwe konden maken met klittenbandjes op de volgende plaatsen :


Dat was geen probleem, donderdag gemaild, vrijdag al klaar. Afgelopen zaterdag ging Rik K. zijn nieuwe Strada ophalen en heeft het dekje voor me meegebracht, dat scheelt weer een flink aantal autokilometers. Gisteravond ben ik het dekje gaan ophalen in Maasmechelen (toch nog een flink stuk rijden !) zodat ik het vandaag eens kon proberen.

Het was ideaal druilerig weer vandaag, met tussendoor wat buien. Dekje erop, klittenbandjes vastgemaakt en rijden maar. Jammer maar helaas bleek dit dekje hetzelfde effect te hebben en na een half uurtje in de regen te rijden, voelde ik de eerste druppels al op mijn ellebogen vallen. Het water druppelde alsnog naar het laagste punt en viel dan naar beneden. Een tijdje later begonnen ook de klittenbandjes links en rechts vooraan te lekken, maar dat kan ook liggen aan het feit dat ze nogal laag waren gemonteerd. Het is in elk geval duidelijk dat het regenwater tussen de rand van het dekje en de terugslaande rand van het instapgat (dus aan de binnenkant ervan) naar het laagste punt sijpelt. Waar klittenband zit, raakt dit verzadigt en begint dan ook onderaan te lekken, maar zelfs waar géén klittenband zit, krijg je hetzelfde effect. 

Pffft, toch niet zo'n lumineus idee, blijkt achteraf :-(

9 opmerkingen:

Maarten zei

Ik heb een paar weken geleden het deukje ingespoten met vloeibare was, van dat spul dat je ook kunt gebruiken om je jas waterafstotend te maken. Het stelt in elk geval het moment waarop het lekken begint wat uit.

Een andere mogelijkheid is die van Quemo: magneetjes en dan verder helemaal zonder bandjes. Wel goede magneten gebruiken.

Wim Schermer zei

Het gebruikte schuim waarvan de deksel is gemaakt is niet van het type met dichte celstructuur. Als het maar lang genoeg regent lekt het door, het meest op de bevestiging van de klittenbanden.
Een waterdichte, weliswaar dure, oplossing is een carbon deksel met eventueel een toerkap erop.
Groeten,
Wim

stradaatje zei

@Maarten : ik spuit mijn dekje altijd in met een waterwerend product, zodat het water er af parelt. Ik geloof niet dat magneten de oplossing zijn. Ik had nu een dekje zonder klittenbandjes op het laagste punt en daar raakte het regenwater alsnog, ik zie niet in waarom dat bij een dekje met magneten anders zou zijn.

@Wim : waar is de onderkant van dat carbon deksel van gemaakt ? Ook al heeft dat aan de onderkant schuim met dichte celstructuur, het water zal dan nog steeds tussen de onderkant ervan en de binnenste rand van het instapgat tot aan het laagste punt sijpelen, waar het vervolgens gaat lekken. Bij het standaard dekje dat bij de Strada werd geleverd, heb ik nog nooit meegemaakt dat het dekje zelf doorlekt.

Baron zei

Beste Tihamér,
Pieter (bedenker) en ik hebben in onze cover 8 magneten genaaid. En magneten in de rand. Van 10cm boven de rand trekt de cover al aan naar de Strada.Alles sluit beter aan nu en is veel waterdichter dan ervoor.Zie voor montage op mijn blog binnen enkele dagen.

Francis zei

Ik denk dat er meer te behalen is met een (schuim)rand op de rand van het instapgat. zoals Wim S ook op mijn quest heeft (laten) plakken. hierdoor kan het water in pincipe niet naar binnen lopen. je zou een experiment kunnen doen met zelfklevende tochtstrip voordat je met contactlijm aan de gang gaat.

groeten,
Francis

VeloTeĵo zei

Ik heb een metalen rand gemaakt waaronder de kap schuifd aan de voorzijde. Kap tegen water geimpregneerd. Ik wordt nu alleen nog maar zijkenat van mijn eigen zweet :-))

http://velotejo.blogspot.com/2011/02/cover-fairing.html

Quemo zei

Magneten.......

Of ze DE oplossing zijn? Ik weet het niet maar wel weet ik dat ik met m'n magnetdekje alleen nog maar last heb van water dat via het hoofdgat / m'n bril / m'n pet naar binnen komt druppelen. De druppels op m'n ellebogen komen me bekend voor maar dan uit hetverre verleden en dat was met een VM.nl velomobiel (of het nou m'n eigen Quest was of de geleende Mango, ik weet het niet meer maar in ieder geval één van beiden want met m'n Alleweder of Versatile was het zeker niet het geval).

Blijft ook voor mij wel de vraag staan waarom ik het niet heb met het klittenband middenvoor..... die heb ik nog wel in m'n dekje gemonteerd maar ik kan me niet heugen dat ik daarlangs water heb binnen voelen stromen.

Als is het maar om het comfort van het plaatsen van het dekje.... magneten zijn geweldig. En omdat ik nog maar twee directe 'lekgaten' heb waar de 'popnagels' door het dekje heen komen......

Wat je zou kunnen proberen is de gaten te dichten. Neem daarvoor de klittenbandjes los van het dekje. Vul de openingen van het dekje met Bison Polymax. Druk daarna de 'popnagels' weer door het gat, plaats de klittenbandjes (eventueel voorzien van wat extra Polymax tussen raakvlak van dekje en klittenband) en maak de 'popnagels' dicht.

Dan kan er via die weg nagenoge zeker geen water meer stromen. Mocht er wel water stromen, dan moet het haast wel tussen dekje en rand van de Quest komen maar dat lijkt me onwaarschijnlijk omdat ik op die plekken gewoon droog rijd.

Als ik een wedje zou moeten leggen, dan zou ik gaan voor de gaten bij de klittenbandjes als ik de veroorzakers zou moeten aanwijzen.

stradaatje zei

Wilfred, het water komt niet via de gaten van de klittenbandjes naar binnen. Dat heb ik in het verleden al eens uitgetest door er een plasje water op te laten liggen, maar dat lekte dus niet door.
Ik ben er nu bijna 100% zeker van dat het water vooraan tussen het dekje en de rand van het instapgat komt en dan naar het laagste punt "loopt". Ik heb een afschermrand op de rand van de body en daar liep het water echt gewoon op naar het laagste punt. Onderweg naar dit laagste punt komt het water de voorste klittenbandjes tegen (links en rechts) die vervolgens ook verzadigd raken en beginnen te lekken. Hetzelfde als je de standaard klitten hebt op het laagste punt (het midden).

Casper zei

Wat zou er gebeuren als je over het dekje een waterdichte folie plakt, een paar centimeter ruimer dan het dekje en dat met klittenband vastzetten? Zo voorkom je dat er water tussen dekje en velo sijpelt.
Ik heb het ook ingespoten en dat werkt bij weinig regen, niet bij een hoosbui.
Ik zal dat met die folie eens testen en in mijn blog de resultaten vermelden.