donderdag 23 juni 2011

Kettingwieltje ....

Aangezien het inmiddels al weer meer dan 2000 km was geleden dat ik de ketting van de Strada nog eens had schoongemaakt en gesmeerd, was het hoog tijd om de boel weer eens open te gooien en onder handen te nemen.
Omdat ik het huidige kettingwieltje nog steeds vrij luidruchtig vond, heb ik dat gister verwijderd en het oude kettingwieltje opnieuw gemonteerd. Gisteravond een tochtje gaan fietsen en de aandrijving is merkbaar stiller met het oude wieltje. Daar is de (enkel) rubber ring zo goed als volledig van weggesleten, maar heeft de ketting de nodige uitsparingen gesleten in het kunststof. 

Aan het nieuwe wieltje is kwestie slijtage na 2000 km nauwelijks iets te merken : de beide rubber ringen naast het kunststof tandwiel zien er nog zo goed als nieuw uit. Ook had ik verwacht dat de randen van het wieltje wat slijtage zouden vertonen omdat het wieltje kwa diameter een paar mm groter is, maar daar was ook niks aan te zien. Ik heb er dus geen idee van hoe het komt dat het nieuwe wieltje meer herrie maakt dan dat het oude, maar voorlopig blijft dat laatste zitten. 

Update : ik was vanmorgen nog kennelijk niet goed wakker toen ik het bovenstaande schreef, want er is wel degelijk slijtage bij het nieuwe wieltje vast te stellen ! Eén van de rubberringen is al een flink stuk versleten, zoals duidelijk op de onderstaande foto is te zien. Het andere is nog nagelnieuw, zo te zien heeft de ketting dat ringetje niet eens geraakt. Ik kan me niet voorstellen dat de ketting scheef op de kettingrol heeft gelopen, maar het heeft er alle schijn van ... Misschien vandaar ook het lawaai ?

Ik ga in elk geval zo'n deelbaar kettingwielasje + kettingwiel bestellen bij Wim Schermer, dat kan over het asje bewegen en zou stiller moeten zijn.  


4 opmerkingen:

Kees van Hattem zei

Dag. Je moet het opvulbusje dat op het asje zit er tussen uit halen. zodat de rol vrij kan bewegen op het asje. Groeten Kees.

Wim Schermer zei

In ieder geval de helft, niet het hele busje.
De Velomobiel.nl kettingwielen en kettingtandwielen komen ook van .... Alligt.
Groeten,
Wim

stradaatje zei

Wim, ik wist dat de kettingrolletjes van Alligt komen, was waarschijnlijk nog niet goed wakker vanmorgen bij het schrijven van de post
-zie de update ;-)

Baron zei

Dag Tihamér,ik heb in het oude wieltje een iets dikkere O-ring geplaatst. Nu raken de schakels van de ketting het loopvlak van het wieltje niet meer.Nu heb ik een stil wieltje.Zaalig.Ik had eerst een duur wieltje gekocht met tanden bij Terracycle,75€, dat maakte nog meer lawaai.Michael heeft 3 O-ringen geplaatst, maar ik heb dit ook geprobeerd maar dan kwam de ketting te hoog.
Groetjes
Baron