zondag 4 mei 2014

Ligfietstreffen 2014

Ook dit jaar was het weer ligfietstreffen van de Gentse Liggers -oeps, dat moet nu Ligfietsers.be zijn !- en dat ging deze keer door in Genk. Start en aankomst gingen door in een school met internaat, waar je ook een internaatskamer kon huren om te overnachten (kamperen kon uiteraard ook). Daar heb ik meteen gebruik van gemaakt, dat scheelde weer wat spullen in de fiets ;-)
Vrijdagnamiddag na het werk onder dreigende luchten naar Genk gefietst en een luxe kamer gekregen (de enige) :


Aangezien de overnachtingsplek een school met internaat was, konden de fietsen binnen en veilig gestald worden, ook weer een zorg minder : 


Na gedoucht te hebben, konden we aan tafel voor soep en friet met stoofvlees.
Achteraf nog lekker gekletst met oude bekenden. Vooral het splitsen van Velomobiel.nl en de vernieuwde WAW waren veel besproken onderwerpen.

 Op zaterdag werd een lange en een korte toch gereden. De lange tocht uit bestond uit 2 lussen met een middagstop op het vertrekpunt. Dat maakte dat we 's middags konden aanschuiven voor soep en spaghetti. 's Ochtends met 37 personen vertrokken, dat is al een flinke groep, zeker als je kruispunten en drukke gewestwegen over moet steken. Daar hebben we er ook iets teveel van gezien naar mijn zin, er werd nogal veel op fietspaden van N-wegen gereden, niet echt de mooiste kant van Limburg Fietsparadijs ....


Na aankomst rond 18.30u stond er een BBQ op het programma, alleen jammer dat we bijna 1,5u hebben moeten wachten vooraleer er gegeten kon worden. Daarna was het weer naar huis, met Teun op sleeptouw. Die was zaterdag tegen de middag aangekomen met de fiets, had het langste deel van de toertocht  meegereden en is dan 's avonds nog mee terug naar huis gereden. We bleven samen tot de brug van Balen, toen was z'n kaarsje zo goed als uit en kreeg ik "toestemming" om alleen verder te rijden. Om 23.45u stond ik thuis op de oprit.

Het was best wel leuk, maar eerlijk gezegd vind ik het rijden van zo'n tocht zelf steeds minder aangenaam. Het lijkt wel of bij elke tocht de gemiddelde snelheid alsmaar lager wordt .... Als je niet hard kunt fietsen is het natuurlijk fijn dat de groep samen blijft en jij het tempo bepaalt, maar 94 km lang aan een snelheid waarbij je op moet letten om niet in slaap te vallen, is toch niet echt my cup of tea. Het hoeft zéker geen race te zijn, maar een beetje tempo is toch écht wel aangenamer. Misschien dat er eens bekeken moet worden om ipv 2 verschillende tochten kwa afstand te rijden, er 2 verschillende tochten kwa snelheid gereden kunnen worden. Ik denk wel dat daar ook medeliggers voor te vinden zijn ....

6 opmerkingen:

Mick zei

"Teun op sleeptouw" -Een lekke band was het dus niet.
Ik vermoed dat de staalkabel van zijn CVT ontregeld raakte op de snek. Een weinig benijdenswaardige situatie, dat is net een horlogeveer!

stradaatje zei

Teun was niet met de roets, hij reed met een 2e hands M5 Shockproof die hij nog maar pas heeft ....

Unknown zei

In principe hebben alle tochten die door de Limburgse liggers worden georganiseerd ongeveer dezelfde richtsnelheid. Dat was ook zo voor het treffen. We reden meestal rond de 20 à 22 km/u en dat vindt het bestuur voldoende. Op die manier kunnen we het ook veilig houden. We hebben vanaf het oprichten van de Limburgse liggers duidelijk gemaakt dat we de snelheid rijden die de traagste deelnemer kan aanhouden. Je zou eigenlijk al onze tochten kunnen zien als "toeristische uitstappen" onder vrienden. Er zullen altijd mensen zijn die niet tevreden zijn, maar we hebben de beste ervaringen met onze aanpak en dus gaat die ook niet veranderen. Wat de BBQ betreft: we hadden op voorhand gezegd dat we om 19 uur zouden eten. We waren dus blijkbaar een uurtje te laat. Dat neem ik volledig op mij, mijn excuses hiervoor.

stradaatje zei

Rik, ik heb geen gemiddelde snelheid functie op mijn fietscomputerke in de Strada, dus als jij schrijft dat er tussen de 20 en de 22 km/u is gereden, zal dat zo best wel zijn. Maar zo "snel" voelde het voor mij helemaal niet aan, en dan is 94 km toch écht wel lang -en dan reed ik nog samen met jou helemaal achteraan, dus ook wat sneller dan vooraan ;-)

Iedereen tevreden stellen hoeft niet, als de leden van LiLi zich kunnen vinden in dit tempo, des te beter, maar voor mij is het te traag. En voor sommige anderen ook, dat is ook voor hen een reden om niet te komen opdagen bij toertochten. Geeft allemaal niks, ligfietsers zijn sowieso toch al einzelgängers, dus ....

Wat betreft de BBQ : excuses zijn overbodig, ik had alleen een iets andere planning voor de thuisrit in mijn hoofd ;-)

liggende fietser zei

Ik vind de snelheid die aangehouden werd zeer goed te doen. Dat komt wellicht omdat mijn kruissnelheid tussen de 20 en 25 km/u ligt. En als ik dan tussen andere liggers kan rijden wil ik ook het sociale aspect erbij, kunnen praten tijdens de tocht vind ik heel belangrijk. Ik rij (zonder erg) al genoeg alleen, zonder dat zou ik zeer snel afhaken vrees ik. Wat me soms wel (een beetje) stoorde waren de vele km langs wegen, zodat we telkens achter elkaar moesten rijden, dan lukt het praten met elkaar niet zo goed.
Als er sneller zou gereden worden wordt het voor mij ook moeilijker om van achter naar voor te komen, opzich niet zo erg, maar als je de "bende" wil filmen met de sportcamera's is dat toch ook belangrijk. En telkens weer de ziel uit mijn lijf moeten trappen om opnieuw in te halen zou al snel mijn kaars doen uitdoven. En dan zou de lol er voor mij direct af zijn.

Teun Geeroms zei

Ik was om 00:05 thuis, ondanks de 6km minder ;-)
Toch nog die 23 km/u kunnen aanhouden...
@mick: ondertussen overgeschakeld naar dyneema: wat een verschil! Ondanks dat ik nog maar 10km geroetst heb omdat ik weer met mn rug sukkel.
Daarom de sp genomen, 4 maanden niet meer op een "gewone" ligfiets gereden, vandaar...