zaterdag 1 maart 2014

Groot onderhoud.

Ik heb de Strada enkele weken moeten missen vanwege allerlei werkzaamheden. Eerst verbleef de Strada in Zonhoven waar vriend en medeligger Jan E. een nieuw zitje heeft ingebouwd. Er was niks mis met het ICE zitje dat in de Strada zat, maar enkele maanden geleden heb ik een AZUB zit laten monteren op mijn Raptobike Lowracer en dat rijdt toch écht wel beter. Grootste verschil is dat het ICE zitje met riemen aan de onderkant is bevestigd, terwijl dat van AZUB aan de onderkant met elastiek aan elkaar vastzit. En dat zit/ligt toch stukken aangenamer, dat elastiek. De riempjes van ICE rekken  altijd uit (en blijven ook niet zitten, heb ik het gevoel), zodat je omdezoveeltijd de riemen elke keer weer moet aantrekken. Kwa lengte zijn ICE en AZUB aan elkaar gewaagd, alleen is het AZUB zitje 1,5cm smaller. Maar dat heeft Jan netjes opgelost, kijk maar : 
Beide AZUB-zitjes werden bij de Trikeshop in Zonhoven gekocht, het zitje is écht goedkoop als je vergelijkt met sommige andere merken.
Toen het zitje eenmaal was ingebouwd, heeft Jan de Strada voor mij naar Emvelomobiel gebracht, waar er vanalles aan moest gebeuren. Er moest zowieso een nieuwe ketting + pion op en ik had ook 2 kapotte LEDs achteraan, die vervangen moesten worden. Omdat ik afgelopen week toch met vakantie was, had ik ook maar meteen gevraagd van de veerpoten en de remmen na te kijken, ineens een "groot onderhoud" dus. En vandaag mocht ik de Strada gaan ophalen. Etienne wist me ook te vertellen dat één van de lagers van de achteras kaduk was, dus was de achteras ook meteen vervangen. 

In één ruk de 75 km naar huis gefietst en het verschil was meteen te merken : ik lig nu ietsjes dieper in de Strada (twee vingers ipv één vinger thv mijn schouders onder instaprand) en dat rijdt toch wat fijner. Het zitje zou nog wat lager kunnen, maar nu botste ik al af en toe bij grote klappen van het achterwiel met de achterkant van mijn fietshelm tegen de rand van het instapgat. Veel dieper gaat dus niet echt. Hoeft ook niet, want dan zie ik nog minder vóór me. In elk geval blij dat de Strada terug thuis is. 

1 opmerking:

Wim zei

Zo'n zitje moet toch echt een stuk fijner fietsen, dan die harde zitschalen.

Eens zoeken of ik iemand ken die dat zou kunnen inbouwen :)