vrijdag 16 september 2011

Windschermperikelen deel IV

Enkele weken geleden had ik -net zoals vele anderen- het windschermpje van Wim Schermer besteld. Vorige week donderdagavond had ik na het werk 's avonds nog een fietstochtje in de regen gemaakt en dat viel vies tegen : m'n fietsbril besloeg voortdurend zodat die onbruikbaar werd en zonder bril kon ik absoluut niet hard rijden omdat het té hard regende. Hoog tijd om nog eens een schermpje te monteren !

Montage van het minischerm is simpel : klittenband zit al op het lipje in het midden en op de uiteinden van het schermpje bevestigd. Er zitten nog extra ronde klitklevers bij die op de velomobiel moeten geplakt worden. En voor linkerhandknutselaars zoals ikzelf staan er meer dan voldoende fotoos op het internet. Mijn eerste poging slaagt niet echt : het schermpje rammelt en trilt tegen de body, zit voor meer dan de helft voor de spiegeltjes en sluit helemaal niet mooi aan op de body. Hmm, dan mss toch maar eerst de fotoos op internet bekijken en dán pas het schermpje monteren. Ik weet niet of de bolling van de body van de Quest en de Strada identiek zijn, maar het lukt niet echt naar m'n zin : ik krijg het schermpje er niet rammelvrij op. Als ik het monteer zoals op de fotoos, kijk ik er nog nét overheen, wat maakt dat ik niet echt uit de wind zit en bvb nog steeds een fietsbril nodig heb. Alleen als ik mijn kin tegen mijn borst druk, lukt het om zonder te fietsen. 

Het is dus niet hoog genoeg. Als ik het schermpje hoger wil hebben (dus iets minder schuin), moet ik de uiteinden van het scherm bevestigen op de binnenrand va het instapgat, wat het rijden met deksel onmogelijk maakt : 


Bijkomend nadeel is dat het instapgat iets kleiner wordt. Ik moet echt voorzichtig in -en uitstappen, want meestal raak ik met minstens één voet het schermpje en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Ook zit het schermpje voor de achteruitkijkspiegeltjes, daar ben ik ook niet echt voorstander van. Bij daglicht valt daar nog mee te leven, maar  in het donker heb ik al enkele vervelende reflecties gehad die ik liever vermijd.

Voor mij is het dus geen blijvertje. Ik heb een schermpje nodig dat minstens 2 vingers hoger komt en het liefst alleen tot tegen de spiegels komt, niet ervoor. En rammelvrij, dat spreekt. De zoektocht is dus nog niet ten einde ....

Update : ik kreeg -zoals verwacht- verschillende opmerkingen over het minivizier. Ik ben nog maar eens een paar fotoos gaan bekijken, en op de blog van Pé Koomen staat het volgens mij afgebeeld zoals ik het zou willen hebben :


Alleen lukt het mij niet om het ruitje zo rechtop te krijgen, daar is het ofwel te kort voor, ofwel is er toch een verschil kwa bolling tussen de Quest en de Strada.
Punt blijft dat het om goed te zijn minstens 8 cm hoog moet zijn en dat ik niet hoger kom dan 6 cm. 

8 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Hi Strada,
Jammer dat het niet lukt zoals je verwacht. ik wil je met alle plezier een schermpje sturen dat hoger is en eventueel meer lippen heeft. In de praktijk wordt het scherm aangespannen en dan op het klittenband gedrukt. Bij slecht wegdek kan het soms trillen. Plak enkele zachte klittenbandrondjes op de body onder het scherm en het wordt stil.
Bestel hem aub in de webwinkel en ik stuur je een aangepaste versie zonder kosten toe.
Groeten,
Wim

Quesjer zei

Hoi Stradaatje,


Het is met dat vizier een beetje zoeken, naar jouw beste manier van monteren. Ik zie dat je het minivizier nogal ver naar achteren hebt geplaatst. Het mijne zit een stuk verder naar voren, zodat ie de spiegelpootjes bijna raakt. Dat is al een verschil. Verder heb ik rechts en links een lange strip klittenband op de body zitten, en daardoor kan ik het vizier behoorlijk verschillend monteren/afstellen. Van tamelijk rechtop staand, waardoor niet alleen mijn ogen, maar zelfs de (lange) klep van de Velomobielhelm uit de luchtstroom blijft, tot behoorlijk vblak liggend, zodat een geheel beslagen ruitje geen enkel beletsel is. Danwel schitteringen door het weerschijnen van licht en/of zon worden voorkomen.

DFan klaag je over het zicht van de spiegels. Ook dat is op te lossen. Teken af welke plekken van het vizier in de weg zitten, en knip die met een goede schaar netjes weg. De luchtstroom is ter plaatse van de spiegels toch al verstoord, dus dat maakt niks meer uit. En je houdt dus wel het goede zicht naar achteren.

Het is wel zo dat het vizier onlangs is gewwijzigd van een centrale lip naar twee lippen uit het midden. Dat komt omdat het vizier begon te klapperen bij slecht wegdek. Nu heb je daar in België misschien niet veel mee te maken, maar toch ;-)
Het klapperen is ook wel tegen te gaan door onder de rand van het vizier op enkele plekjes een stukje klittenband te plaatsen, zodat het trillen wordt gedempt in de klittenband-stof.

Ik hoop dat je hiermee enkele handvaten hebt om het vizier naar wens op je fiets te krijgen.....
Groet van Quesjer

stradaatje zei

@Wim : alvast bedankt voor het aanbod, ik zal nog wel iets laten weten.

@Quesjer : als ik het minischermpje plaats zoals het bedoeld is (dus zover naar voren zoals jij beschrijft), is het te laag. Het begint voor mij pas effectief te worden als ik het meer rechtop zet en dat lukt alleen als ik het vizier monteer zoals op de bovenstaande foto (en geloof me : ik heb allerlei posities geprobeerd).
Ik heb eerlijk gezegd weinig zin om de body vol met klittenrondjes te gaan bestickeren om het klapperen tegen te gaan, ik zoek nog wel even verder ....

Quesjer zei

Hoi Stradaatje,

Hier een foto van hoe het vizier ook kan worden gemonteerd. Bij mij zit het ook ongeveer zo. In het blogbericht van Wim staan veel meer foto's en dus voorbeelden. http://wimschermer.blogspot.com/2011/07/minivizier-in-optima-forma.html

Als het scherm te laag is, dan moet het hoger, het hangt natuurlijk af van hoe hoog je in de fiets zit. Als het goed is kijkje net over de rand heen. Het verbaast me toch, omdat ik zelfs mijn Velomobiel-helm geheel uit de wind houdt, en de rand van de helm steekt ver voor mijn ogen uit, en is bij de normale schuimkap een echte windvanger, waardoor mijn ogen nogal veel in de wind zitten.
Het minivizier lost dat effectief op. Ik zit wel tamelijk laag in de fiets. Zoals Wim ook al beschrijft kun je met een vinger al rijdende erg goed voelen hoe de windluwe laag begrenst wordt. Volgens mij kun je met deze tips en het beloofde nieuwe schermpje alsnog genieten van de voordelen die het schermpje kan bieden. Ik hoop het natuurlijk.

Groet van Quesjer

stradaatje zei

Door de beugels aan de onderkant van m'n spanzitje zit ik niet zo diep in de Strada. Het minischermpje komt op z'n hoogst op 6 cm en dat is ong. 2 vingers te laag. Ik ga bij gelegenheid eens experimenteren met karton en als ik dan iets naar m'n zin heb, maak ik het na in lexan. Maar het zal zowieso niet zo breed zijn als het minischermpje, ik wil het graag tussen m'n 2 spiegeltjes houden.

Quesjer zei

Hoi,

O ja, je hebt een heel andere zit als wij, wist ik eigenlijk ook wel.
Of het minivizier ook goed werkt als het alleen tussen de spiegels zit betwijfel ik wel, de werking als de wind van schuinvoor komt.... Bovendien zit de sterkte van het vizier nu voor een deel in het rondgebogen zijn, als je alleen tussen de spiegels blijft krijg je daar misschien ook problemen mee? Maar een proefje met een karton versie kan je wrs. meer vertellen hierover. Misschien ben je beter uit met een rondlopend vizier met uitsparingen ter plaatse van de spiegels? Ik ben benieuwd naar je ervaringen in elk geval.

Groet van Quesjer

André Dronkers zei

hoi

ik gebruik magneten in plaats van klittenband, je zou tijdelijk met magneten kunnen kijken wat de beste plaats is en dan op de juiste plek weer klittenband gebruiken
groeten, andre

simply red zei

Hoi Strada 3,

Ik had hetzelfde probleem: rammelend scherm. Nu heb ik een nieuwe geknipt met 2 lipjes vóór en nog maar 2 klittenbandjes aan de zijkant. Kjk even op http://paul-strada.blogspot.com/2011/08/wim-schermpje.html

Geen herrie meer en ik kan als ik wil onder het scherm door kijken. Mogelijkheden en standen genoeg te bedenken.

Groeten,

Strada 5