vrijdag 11 maart 2011

Stelbouten remkabels

De afgelopen weken moest ik steeds vaker de stelbouten van de remkabels bijregelen omdat die om de zoveel dagen op de een of andere manier weer waren "ingedraaid". Dat is nog niet eerder problematisch geweest, om de paar maanden af en toe eens bijdraaien was totnogtoe voldoende. Waar het aan ligt, weet ik niet, maar ik was het wel flink beu om om na elke 3 of 4 keer rijden vast te moeten stellen dat het remvermogen weer flink was afgenomen omdat de boutjes weer helemaal waren ingedraaid. 

Om te voorkomen dat de stelboutjes weer naar "binnen" trilden (?), moest er dus iets tussen om dat te voorkomen. Een paar dagen geleden gestopt bij de doe-het-zelfzaak voor een setje rubber ringetjes. Daar een sneetje in geknipt en die gewoon op de boutjes tussen de 2 moertjes gestopt. En dat blijkt te werken, ik rij nu al een paar dagen zonder dat ik de stelboutjes moet bijdraaien ....


8 opmerkingen:

Daniël Goyvaerts zei

Hallo Tihamér,

Je hebt al de versie met twee moeren per remkant. Je hebt maw die rubbertjes niet nodig. Je kan de stelschroeven borgen door de twee moeren tegen mekaar aan te draaien.

MVG
Daniel

Erwin zei

Ik word helemaal gek van die stelbouten. Moet ze vaak meerdere keren per rit bijstellen... Wordt er al wel heel handig in om dit tijdens het rijden te doen :)

Groetjes,

Erwin

stradaatje zei

@ Daniel : dat dacht ik dus ook, maar de moertjes zijn zo smal, al mijn steeksleutels zijn te breed om ze vast te kunenn draaien ! Met de rubbertjes blijven de stelboutjes ook prima zitten, dus ....

@ Erwin : dat lijkt me dus helemáál niet normaal, dat je ze zelfs meerdere keren tijdens de rit moet bijstellen ! Dan is er volgens mij toch écht iets mis hoor. Heb je geen rubbertjes liggen die je op de schroefdraad van de stelboutjes kunt klemmen ?

Willem zei

Ok, dan ben ik dus niet de enigste, moet ze om de twee-drie dagen (150-175 km) bijstellen, meestal alleen de rechterzijde maar heb enige weken geldeden een drupje loctite blauw op de draad laten vloeien, dit wordt niet keihard en zo blijven de stellers met een steekringetje te verdraaien. Ik heb overwogen om stalen draadproppen in de remhendelsteun te poppen maar daar is niet genoeg "vlees" voor maar dit werkt ook goed.
Gr.Willem

Anoniem zei

Ben ik te simpel, of is loctite niet net zo handig. Afstellen, goed kijken waar het ongeveer zit, open draaien, loctite (of secondenlijm) er tussen. Netjes aandraaien. Zou moeten blijven zitten toch?

Gerrit zei

Een andere mogelijkheid is , een steeksleuteltje met een slijpschijf op de juiste dikte brengen , altijd handig zo een dun steeksleuteltje.
en een steeksleuteltje is niet zo duur toch ?

stradaatje zei

Ik heb loctite overwogen, maar met de rubber ringetjes lijkt het probleem ook opgelost te zijn.

Mick zei

Stukj isolatieband (desnoods plakband)tussen de twee ringetjes insnoeren, gaan ze ook geen kant meer op hoor...