woensdag 16 februari 2011

ICE-zitje in een Quest

Jan E. uit Belgisch Limburg was al een tijdje bezig met het idee om een ICE-zitje te monteren in zijn Quest. Hij had mijn Strada al eens geprobeerd met dat zitje erin en wilde dat ook in zijn Quest, alleen moest bij hem het stoeltje er makkelijk uit kunnen voor onderhoud van de ketting. Het is hem uiteindelijk dan alsnog gelukt, zoals je op bijgevoegde fotoos kunt zien : 

Jan heeft wel 2 van de onderste beugels moeten verbouwen, itt. tot mijn stoeltje, waar er maar 1 van verbouwd werd. De ophanging achteraan is hetzelfde als bij mij in de Strada : Aangezien Jan z'n zitje 2 aangepaste beugels heeft, vermoed ik z'n stoeltje iets meer achterover ligt dan het mijne. Ik heb z'n Quest ook nog niet in het echt gezien, maar dat gaat niet lang duren.  

Het is mij nog altijd een raadsel waarom niet meer producenten de keuze van een spanzitting aanbieden. Iedereen wil toch een comfortabele ipv een spartaanse zit, of niet dan ? 
In elk geval : het kan dus wel, als je een beetje handig bent -of iemand kent die dat wel is ;-)

4 opmerkingen:

Wim Schermer zei

Hi Stradaatje,
Een spanzitting zit wel lekker, maar kost energie die niet ten goede komt aan de voortstuwing. De ventilatie van de rug in de Quest wordt, ook met spanzitting, niet veel beter.
Een goed Ventisit matje is echt heel comfortabel. Degenen die nog met het Rainbow matje rijden moeten dit gauw vervangen.
Groeten,
Wim

stradaatje zei

Wim, dat is nou typisch het antwoord van iemand die niet met een spanzit rijdt ! Ventilatie is stukken beter dan met eender welke ventisit dan ook. En wat betreft de voortstuwing : niet iedereen wil altijd en overal alleen maar hard rijden ....

Wim Schermer zei

Klopt, ik heb geen ervaring met een spanzitting, maar let op!. Ik heb eerder een Siepman houten zitting in zowel Mango als Quest voorzien van 150, merendeels grote gaten. Kijk maar eens op:
http://www.xs4all.nl/~aerocam/Ventisitlenden/Ventisitlenden.html
Daarop een 2-laags Ventisit. Je zou zeggen dat het dan wel goed zou ventileren. Vergeet het maar.
Dat ligt niet aan de Ventisit, die ventileert op een open ligger fantastisch, maar aan het feit dat de ruimte achter de rug in een Quest en Mango vrijwel is afgesloten van de buitenlucht. Met je lichaam scherm je bijna de gehele ruimte achter je rug af en ook al ventileert je zitje perfect, dan is het effect nog steeds nauwelijks merkbaar.
Dat is er ook de reden van dat ik het boren van gaten in de stoeltjes van de Quest nu achterwege laat.
Wat het hard rijden betreft, dat doe ik wel graag, maar ook vaak niet. Het rijden in een efficiƫnte velomobiel wordt minder efficiƫnt met een spanzitje.
Maar tenslotte, natuurlijk gewoon doen :).
Groeten,
Wim

Wim zei

Hoi Stradaatje,

Zoals je zelf in je bericht al aangaf: Waarom zou iemand vrijwillig op zo'n Spartaans (voor mijn rug in ieder geval foutief) voorgevormd kuipstoeltje gaan zitten als er ook heerlijke comfortabele spanzittingen bestaan?

Ventilatie is volgens mij dus niet eens het belangrijkste argument: "comfort rules !!!"

Wim - mede Rans' Stratus XP rijder - Huisman