Nadat ik gisternamiddag al enkele uren (overigens droog) op de motor had gezeten, kreeg ik gisteravond ineens een onweerstaanbare drang om in de regen te gaan fietsen met de Strada. Regenhoed opgezet en het schuimdeksel, dat een tijdje terug was ingespoten met een waterwerend middel, gemonteerd en weg was ik. Ha, heerlijk toch : door al die nattigheid fietsen en toch lekker droog zitten ?! En het mooist van al : fietsen in de regen zonder dat je ketting vuil en nat wordt, gewoon gewéldig !
De regenhoed bleef echter niet lang op m'n hoofd, want de (stugge) randen zaten voortdurend tegen de opstaande rand van het deksel zodat ik maar amper m'n hoofd kon bewegen en daarbij kwam nog dat het water van de randen af nét in de opening van het deksel vielen. Weg ermee, gewoon baseball petje op, dat fietst voor mij nog het meest aangenaam in de regen.
Het schuimdeksel daarintegen .... Ik was nog geen half uurtje onderweg of er begon weer water binnen te druppen via de 2 middenste klittenbanden. Die waren weer zo verzadigd dat je ze kon uitknijpen. De voorste klittenband is de hele tijd kurkdroog gebleven, net zoals de achterste 2 (die ik overigens wel aan de binnenkant van de body hang maar niet vastklit), dus mijn "theorie" dat het water via de popnagels naar de klittenbandjes doorsijpelt, klopt niet. Omdat de 2 middenste klittenbandjes op het laagste punt zitten, vermoed ik dat het water er via de randen van het schuimdeksel naartoe gaat en ze daardoor verzadigd raken, waardoor ze beginnen te lekken. Ik hoor van andere velomobielrijders nooit iets van inlekken, maar ik kan me langs de andere kant niet voorstellen dat ik de enige ben die daar last van heeft .... Als iemand hiervoor een deugdelijke oplossing voor heeft, hou ik mij aanbevolen ;-)
Afijn, het heeft me er in elk geval nietvan weerhouden om 2,5u lekker gefietst te hebben !
Wandeling ruim om Middenmeer
1 dag geleden
9 opmerkingen:
Ik heb met mijn Mango 1x hetzelfde probleem gehad. Toen regende het heel erg en drupte bij de linker klittenband (midden) ook water naar beneden. Of het verzadiging is of misschien dat het water tussen de body en het schuimdeksel sijpelt, ik weet het niet. Tot nu toe heb ik nog maar 1x het probleem gehad sinds het dik half jaar dat ik m'n fiets heb, dus zo erg is het ook weer niet. Trouwens was m'n hele bovenlijf goed nat vanwege het inregenen, dus het druppen op m'n linkerarm was het minste van m'n 'problemen'.
Ik had vroeger hetzelfde probleem. Toen heb ik twee extra klittebandjes gemonteerd ter hoogte van de spiegel.
Sindsdien kan ik uren in de regen rijden zonder probleem.
Het heeft ook denk ik wel wat te maken met hoe je je dekje vastmaakt, maar dat weet ik niet zeker.
Ik denk nog altijd niet dat het water via het klittenband naarbinnen komt. Het klittenband middenvoor is de meest 'kwetsbare' op dat vlak omdat die horizontaal ligt zodat er bij de knoop een plasje water kan komen te staan. Dat heb je bij de klittenbandjes aan de zijkant niet.
Het water wat wel via die twee klittenbandjes naar beneden drupt is afkomstig vna de instaprand. Aan de achterkant, waar het schuimdekje niet meer zit, daar valt water op. Dat stroomt via de rand naar de onderrand van het instapgat. Vervolgens volgt het de onderrand van het instapgat naar beneden, dus richting de zijklittenbandjes. Daar heeft het de gelegenheid om via het klittenband nog verder omlaag te sijpelen.
Maar goed, dat is dus een gok. Maar ik doe er direct een gok bij: je had de achterste klittenbandjes niet vast (zoals veel meer velomobielrijders)
Maar ik zou meer ervaring moeten opdoen met rijden in de stromende regen. Onlangs had ik het dus ook met de geleende Mango. Met m'n eigen Quest is water binnensijpelen via de zijklittenbandjes uitgesloten omdat die simpelweg niet op mijn Quest zitten, evenals de achterste klittenbandjes. Dus is mijn fiets de fiets bij uitstek om te testen of mijn veronderstelling klopt.
En ik zie dat ik beter eerst het hele bericht had kunnen lezen om daarná pas te reageren.
Wilfred, ik volg een beetje jouw redenering : ik denk ook dat het water via de instaprand naar het laagste punt loopt/kruipt. Of het wordt mss aangezogen tussen de rand van het instapgat en de body, waardoor het dus eiglijk aan de binnenkant van het deksel naar het laagste punt raakt, waar de 2 klittenbandjes zitten. En vanaf die 2 bandjes lekt het dan naar binnen.
Als dit klopt, is de oplossing vrij simpel : de middenste klittenbandjes niet vastmaken en buiten laten hangen, over de rand. De achterste 2 kunnen dan evt. wel worden vastgemaakt. Water dat dan naar beneden loopt, drupt dan gewoon langs de buitenkant verder naar beneden. Dat zal ik bij de volgende regenbui een keer proberen.
Mij lijkt dat het deksel is ontworpen om de regen volledig buiten te houden, of vergis ik mij ? Ik kan me echt niet voorstellen dat je eiglijk klittenbandjes aan de buitenkant moet laten hangen om te voorkomen dat je water binnenkrijgt ....
Hey,
ik las laatst ergens over iemand die iets heeft ge-fabriekt met magneten..... en dus de klittebandjes heeft weggeknipt.
En volgens mij is hij er héél tevreden mee.....
Victor.
Alleen ben ik dus bang dat het aan de binnenkant van de rand naar beneden stroomt. Als dat het geval is, moet ik er met m'n magneetdekje net zo goed last van hebben. Als het daadwerkelijk tussen dekje in instapgat naar beneden stroomt en dan door het klittenband naarbinnen, dan heb ik er met mijn dekje geen last van.
Toch maar eens gaan fietsen op een moment dat het met bakken uit de lucht komt en dan liefst zonder dakje op de fiets. Dat zal mogelijk nuttige informatie opleveren.
Ha Tihamer,
Vandaag heb ik een ritje gereden van 100 kilometer. Snel ging het niet vanwege de bakken regen die uit de lucht kwam zetten en de enorme plassen die ik op m'n route heb moeten trotseren.
Maar goed, waterdichtheid. Ik ben een watje want het regende dermate hard dat ik toch weer het dakje gemonteerd heb. Maar ik denk inmiddels wel dat ik meer kan vertellen.
Het voorste klittenband is bij mij nat geworden en daar kwam soms ook een drup naar beneden. De onderkant van het dekje was ook niet droog maar er drupte verder geen water naar binnen.
De rand van het instapgat is droog gebleven aan de zijkanten waar bij de standaard dekjes een klittenband zit.
Er zijn 3 oorzaken die ik kan verzinnen voor het binnendruppen aan de zijkanten als je klittenbandjes hebt. In ieder geval denk ik wel dat het via de klittenbandjes gaat. Maar waarlangs het water bij de klittenbandjes komt, weet ik niet. Het kan via de kunststof bevestigingsdopjes komen. Dat valt denk ik wel op te lossen met wat kit om het waterdicht te maken.
Maar mogelijk komt het ook via het instapgat naarbinnen. Water kan zich mogelijk door het laagje stof verplaatsen en zo ook langs de onderkant van het dekje naar lager gelegen punten stromen. Bij mij maakt dat niet uit omdat het dan gewoon over de rand gaat (geen klittenbandje immers).
En ik zit ook nog steeds te denken dat het water toch langs de onderkant van het instapgat naar binnen stroomt.
Hoe dan ook, ik houd het vanbinnen dus veel droger dan jij. Ik moet alleen nog een keer kijken naar het voorste klittenbandje. Ik denk dat ik die nog een keer los trek, dan eerst kit in de gaten smeer om vervolgens het klittenbandje weer te monteren, eventueel ook met kit tussen klittenband en dekje op de plek van de kunststof dopjes.
Ik ben er steeds meer van overtuigd dat het water niet via de plastic knopjes aan de bovenkant van het dekje naar de klittenbandjes loopt. Als dat het geval zou zijn, zou er vooraan ook water moeten lekken en de laatste keer is het klittenbandje vooraan kurkdroog gebleven. Volgens mij loopt het water idd naar beneden (het laagste punt van het instaptgat) waar de klittenbanden tegen de rand zitten en raken die zo verzadigd, waarna ze gaan lekken.
Ik zal het bij de eerst volgende gelegenheid eens uittesten ....
Een reactie posten