maandag 7 maart 2016

Zondagsrijders op zaterdag ....

Omdat ik 's zondags moest werken, ben ik afgelopen zaterdag een rit gaan maken met de Strada. Het was een beetje fris, bewolkt maar droog en praktisch windstil, ideaal fietsweer ! Omdat ik ook nog steeds "peter" ben van een deel van het fietsknooppuntennetwerk ben ik een stuk van de LF35 gaan rijden. Dat loopt grotendeels langsheen het kanaal Dessel - Schoten ("mijn" stuk dan toch). Veel mensen op de racefiets op het jaagpad, maar bijna allemaal eenzaten, geen groepen. Als ik een fietser inhaal, heb ik de gewoonte van 2 korte signalen met de claxon te geven. Dat werkt meestal goed, slechts af en toe heb je van die fietsers die eerst achterom moeten kijken vooraleer ze aan de kant gaan. Ik denk niet dat dat aan de claxon ligt, als ik met een (lig)fiets rij met een fietsbel, zijn er soms ook nog mensen die eerst achterom menen te moeten kijken.

Net voorbij Arendonk naderde ik een bejaard koppel op elektrische fietsen, mooi naast elkaar rijdend. 2 keer getuut, en ik zie alleen meneer om zich heen kijken, mevrouw blijft netjes naast meneer. Ik ben intussen al wat dichter, rem af en toeter nog 2 keer en ik zie dat mevrouw duidelijk schrikt. Meneer heeft dan door dat er langs achteren iets komt en begint al meteen te schelden. Als ik hem net voorbij ben, zie ik in mijn spiegels dat hij zijn vuist nog in de lucht steekt. Ik heb geen zin in een discussie dus trap rustig verder, pffft ....

Nog geen 5 km verder nader ik opnieuw een bejaard koppel, waarvan de man op een Giant Revive-achtige fiets rijdt. Ik tuut opnieuw 2 keer en de man, die deze keer links van zijn vrouw fietst, begint te zwalpen. Hij lijkt vervolgens achter zijn vrouw te gaan rijden, maar wanneer ik bijna ben genaderd, wijkt de man ineens vlak voor me uit naar links de grasberm naast het asfalt op. Ik kan nog net vermijden dat ik hem langs achteren aanrij en roep wanneer ik tussen hen in voorbijrij nog een "Man toch !". Grrrr, sommige mensen .....

Als ik de brug afrij aan SAS 4 in Dessel en het kruispunt met de Nieuwedijk nader om linksaf te slaan, zie ik uit de richting van de brug opnieuw een bejaard koppel komen aanrijden op e-bikes. Het is een kruispunt waar ik voorrang heb en ik zie mevrouw wat inhouden, maar meneer niet. Alhoewel er duidelijk oogcontact is, blijft de man gewoon verderrijden. Nou, ik ook ! Ik rij het kruispunt op net voor de man die wel moét remmen en sla dan linksaf. Ik roep hem nog toe : "Voorrang van rechts ?!" Djeezus ! En ja, ik weet het : het is niet omdat je voorrang hebt dat je die ook mag nemen, maar dat was écht de spreekwoordelijke druppel ! 3 van dergelijke incidenten op zo'n korte tijdspanne, écht niet goed voor de bloeddruk !

Gelukkig bleef ik de rest van mijn fietstocht gevrijwaard van zondagsgetrul en ben ik toen ik weer bijna thuis was nog een peletonneke fietsterroristen aan 40+km/u voorbijgereden. Zo werd het toch nog een geslaagde rit :-)


5 opmerkingen:

Paul van Roekel zei

Aha, het seizoen is weer begonnen. Dan ga ik dit binnenkort ook weer eens meemaken.

PLW Smits zei

Even tot 10 tellen:)

Mark Cox zei

Onze pa zijt ge toen ook tegen gekomen, want die was een witte fiets met rode strepen en een getal met een ring rond tegen gekomen langs het kanaal. Hij was alleen en is nog lang niet elektrisch, dus hij speelt geen rol in dit verhaal ;)

Het probleem van dove gepensioneerden is mij ook zeer bekend, op dat vlak is de winter mijn favoriete seizoen. Sommige mensen hebben nogal last van het lonely-planet-syndroom :D In de zomer heb ik 3 verschillende claxons bij, mijn stem niet meegerekend, en dat komt soms nog niet toe.

Peter de Jong zei

Heel vervelend is dat, maar je moet je rustig proberen te houden. Ik heb dit ook vaak als ik op mijn motor rijd. Ik rij dan op mijn motor en soms rijden fietsers gewoon drie breed. Zo kan je er nooit langs en ze vertikken het vaak ook nog eens om aan de kant te gaan.

stradaatje zei

@Peter : de beleving als fietser is helemaal anders, vind ik persoonlijk. Ik rij zelf ook met de motor (zowel beroepsmatig als privé) maar daarmee blijf je op de weg. Als ik daar fietsers (of voetgangers of ruiters) inhaal of kruis, hou ik altijd in en laat ze bijna altijd voor. Dan heb ik zoiets van : Pffft, ik moet maar gas geven of remmen, dat kost toch geen moeite :-)

Op de motor erger ik me eiglijk zelden aan fietser, maar dan weer wel aan sommige autobestuurders die wat mij betreft levenslang rijverbod mogen hebben als je ziet hoe die in het verkeer rijden ....