vrijdag 15 oktober 2010

1 jaar Strada, uitgebreide vergelijking Strada/Alleweder




Hiep hiep hoera, de Strada is 1 jaar ! Iets meer dan 7.700 km hebben we intussen met de Strada gereden, dus intussen ook al flink wat meer ervaring. Hoog tijd om alles eens even uitgebreid op een rijtje te zetten en een  vergelijking te maken met mijn vorige velomobiel, de (Flevobike) Alleweder. Als leidraad heb ik Wilfred's gelijkaardige post genomen (bedankt Wilfred !), dus ga er maar even voor zitten !

Snelheid/rendement :

Tja, zoals ik in het begin al had aangegeven, blijkt de Strada een pak sneller te zijn dan de Alleweder. Ik ben geen cijferfreak, maar ik schat dat mijn gemiddelde snelheid toch iets van een 5 km/u hoger ligt. De Alleweder had een Nexus naaf, wat grotendeels de reden is van de lagere snelheid, ketting + pion blijken nog steeds het meeste rendement op te leveren en dat zal zo nog wel een tijdje blijven, vermoed ik. Het optrekken vanuit stilstand gaat gelijk op, heb ik de indruk, veel verschil kwa gewicht is er niet tussen beide velomobielen.  

Op dit punt dus een + voor de Strada.

Zitting :

De spanzitting is dezelfde gebleven, daar valt op zich weinig over te vertellen. Wel is de zithoek verschillend. Het ICE-zitje in de Alleweder was gefixeerd en kon alleen voor -of achteruit, iets wat in de Strada niet kan. Wat dan weer wél in de Strada kan, is de zithoek wat veranderen. Niet veel, want dat wordt sterk beperkt door één van de beugels aan de onderkant van de zit, die vrij snel tegen de beschermkap van de ketting komt. Het spanzitje naar voor klappen gaat (nog) niet, maar beschouw ik niet echt als een gemis. Ik zou de eindjes van de zit bovenaan kunnen afzagen en dan kan het stoeltje waarschijnlijk naar voren. Voor de bagage heb ik het niet nodig, daarvoor neem ik te weinig mee. Maar het zou inderdaad wat handiger kunnen zijn voor het onderhoud van de ketting ....

Stuuruitslag :

Zowel bij de Alleweder als bij de Strada rij ik met dezelfde maat Perfect Moirées, wat het vergelijken wat makkelijker maakt. Veel verschil is er m.i. niet, ik kan niet zeggen dat de bochten die ik met de Strada neem groter of kleiner zijn dan die van de Alleweder. 

Stabiliteit : 

Ik weet niet hoeveel verschil zit tussen de spoorbreedte van de Alleweder en die van de Strada, maar veel zal dat volgens mij niet zijn. Bochten nemen doe ik kwasi hetzelfde als vroeger met de Alleweder, al lijkt de Strada stuggere veren vooraan te hebben. Dat is niet zo, want de hardheid is hetzelfde, alleen merk ik dat de Strada wat minder overhelt in de bochten. Of ik ben bij het nemen van bochten voorzichtiger geworden sinds ik met de Alleweder overkop ben gegaan, dat kan natuurlijk ook.

Wind : 

Dat de Strada gestroomlijnder is, staat buiten kijf. Het totaal oppervlak zal ook iets groter zijn, maar daar merk ik in praktijk weinig van. Het zgn zeileffect (als je wind schuin van achteren krijgt zodat je vanzelf snelheid krijgt) heb ik nog niet dikwijls meegemaakt, maar zal bij de Strada vermoedelijk groter zijn vanwege het instapgat. 
Wat ik in de winter niét mis, is de deuk van de Alleweder, die ervoor zorgde dat er flink wat koude wind recht je snoet in werd geblazen. Maar langs de andere kant : in de zomer was dat natuurlijk weer omgekeerd en zorgde het voor extra verkoeling.

Regen : 

Tja, wat betreft dit onderdeel is er duidelijk een winnaar, en dat is de Alleweder ! Het zeiltje blijkt veel beter geschikt om de regen buiten de fiets te houden dan het dekje. Zelfs die paar keer dat ik met de Alleweder in een hoosbui zat, begon het zeiltje nergens te lekken. Kwestie inregenen via je nek zijn ze beiden aan elkaar gewaagd, maar het zeiltje laat verder nergens water door naar binnen. Bij het dekje is dat (nog?) niet het geval, al zijn we al een stapje dichter nu we vooraan 2 extra klittenbandjes hebben laten monteren.

Op dit punt dus een + voor de Alleweder

Instapgemak : 

Wat dit punt betreft zijn beide velomobielen aan elkaar gewaagd, maar lijkt mij de Alleweder toch nét iets beter te scoren. Het instapgat van de Alleweder is groter en lager, wat het iets makkelijk maakt om in -en uit te stappen. Het instappen zelf is bij beidevelomobielen min of meer gelijk, je moet je beide voeten ongeveer op dezelfde plaats zetten bij het in -en uitstappen. 
Als je rekening gaat houden met de afdekking van het instapgat, is het zeiltje van de Alleweder gebruiksvriendelijker dan het dekje van de Strada. Het zeiltje hoef je maar open en dicht te ritsen, met het deksel van de Strada ligt dat toch weer net effe anders. Als er bvb wind is, moet je al met één hand het dekje vasthouden om te voorkomen dat het wegwaait. Ook bij regenweer is het zeiltje stukken handiger bij het in -en uitstappen.

Een kleine + voor de Alleweder dus

Heuvels en verzet : 

Wat dit punt betreft kunnen we redelijk kort zijn : hier wint de Strada met voorsprong. De Alleweder had maar 8 versnellingen, de Strada heeft er 3 keer zoveel. Ik niet precies welk verzet er momenteel in de Strada zit, maar het blijkt ruim voldoende te zijn. Het kleinste blad vooraan wordt eiglijk nooit gebruikt, maar het is er wanneer het nodig mocht zijn.

 
Op dit punt een + voor de Strada

Bagage : 

Net als bij de Alleweder, gebruik ik nog niet de helft van de beschikbare bagageruimte bij de Strada. De Alleweder heeft als groot voordeel de ruimte boven het achterwiel, waar ik zelfs bij kon zonder dat ik mijn zit diende te kantelen. De Strada heeft een 26" achterwiel, wat maakt dat je wat bagageruimte verliest achterin, maar daar heb ik toch niks liggen. Ik heb één vaste plastic zak in de Strada liggen met daarin een regenjas, paraplu, led-hoofdlampje, pompje en reflecterend veiligheidsvestje. Die ligt net onder zit, precies zoals vroeger bij de Alleweder. Naast de zit heb ik dan nog voldoende ruimte over om bvb m'n materiaal om te gaan werken (ondergoed + kledij) of boodschappen te leggen (2 x 2 l bidons melk + 2 grote broden gaan er zonder problemen langs).
Aan beide wielkasten heb ik vooraan respectievelijk reservebinnenbandjes, plakkers, bandenlichters, kettingpons en multitool zitten, verdeeld in twee plastic brooddoosjes. Die ruimte is bij de Strada wat breder dan bij de Alleweder. 

Ketting : 

In beide velomobielen zijn de kettingen afgeschermd. Toegegeven, bij de Alleweder is dat niet standaard zo, maar als je voor een naafversnelling + kettingkast kiest, kan het dus wel. Onderhoud aan de ketting is ook min of meer gelijk : bij de Strada moet je 3 schroefjes verwijderen om achteraan aan de derailleur te kunnen, mijn Alleweder had 2 schroefjes om de kettingkast te verwijderen. Omdat ik voor een ICE-zitje koos in de Strada, is het iets ingewikkelder om aan de ketting in de body te komen, daarvoor moet ik de stoel verwijderen. Dit zou dus ook opgelost zijn moest de stoel kunnen kantelen, maar dat is momenteel nog niet het geval.
In de Strada slingeren geen spullen rond, dus ook geen spullen die alsnog vuil kunnen worden gemaakt door de ketting. Ook heb ik nog nooit vuile benen gehad, maar ik rij dan ook praktisch het hele jaar door met een korte broek.
Of de ketting langer meegaat bij de Strada weet ik nog niet, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Schakelgemak : 

Tja, ook hier weer een duidelijke winnaar : de Alleweder ! Toegegeven : een naafversnelling is trager en levert minder rendement, maar schakelen zonder te hoeven te trappen is een luxe ! Hoewel de achterderailleur van de Strada goed staat afgesteld en die prima schakelt, kan die toch niet tippen aan het schakelgemak van een naafversnelling.

Op dit punt een + voor de Alleweder

Kwetsbaarheid body : 

Het is moeilijk om de 2 totaal verschillende materialen met elkaar te vergelijken. Aluminium is zwaarder en niet elastisch (waarmee ik bedoel dat het bij een impact niet terugveert), kunststof is lichter en wel elastisch. Toen ik met de Alleweder uit de bocht ging en omsloeg, was de body flink beschadigd en ingedeukt door de impact. 
Bij het omslaan van de Quest of Strada is dat niet het geval, maar blijft de body meestal z'n vorm behouden en is er hoofdzakelijk optische schade. Dat heb ik gelukkig niet zelf meegemaakt en dat hoop ik ook zo te houden !
Beide materialen zijn zo verschillend dat je m.i. niet echt een winnaar kan aanduiden. 

Koppeling fietskar :

Bij beide velomobielen is het mogelijk om een koppeling voor een fietskar te monteren. Bij de Alleweder had ik die wel (een beetje standaard, omdat de naafversnelling met een vaste as en bouten in de achtervork zat), bij de Strada heb ik dat niet. Omdat ik dat niet nodig heb. Bij de Alleweder heb ik de fietskar maar een paar één keer gebruikt voor een fietsvakantie, dat was voor zover ik me kan herinneren ook de enige keer dat de bagageruimte van de Alleweder te beperkt was. Die fietskar heb ik nog steeds en wordt ook regelmatig gebruikt, maar daar heb ik dan weer andere fietsen voor.

Opening bodem : 

Het grote trapgat van de Alleweder versus de twee smalle voetgaten van de Strada. Voor de Alleweder had ik een extra alu plaat laten maken om tijdens de wintermaanden ook twee kleine trapgaten te hebben en bijgevolg wat minder koude wind binnen te krijgen, dus dat is gelijk opgaand. Je kan de trapgaten bij beide velomobielen zo groot of klein maken zoals je zelf wil, geen echt verschil dus.

Onderhoud (banden) : 

Kwestie voorbanden zijn beide velomobielen gelijk. Het voordeel van open wielkasten was voor mij ook hoofdzakelijk de reden om voor de Strada te kiezen ipv de Quest. Wat de Strada wel voor heeft op de Alleweder is het achterwiel. Bij de Alleweder moest ik eerst nog 2 bouten losdraaien en het achterwiel laten zakken om een (binnen)band te vervangen, bij de Strada volstaat het om die op z'n kant te leggen. Dankzij de enkelzijdige ophanging van het achterwiel kan je de band verder zonder problemen vervangen/omleggen. 

Een kleine + voor de Strada.


Elektronika : 

Tja, hier heeft de Strada nét iets meer voorsprong. Standaard komt er een kabelboom in waardoor je bijna oneindig veel mogelijkheden hebt. Ik heb met de Alleweder vanalles geprobeerd om de claxon aan de praat te houden, maar heb dat na een tijd opgegeven en claxonneerde daarna alleen nog maar met een rubber toeter (even effectief, daar niet van). Dat het vrij eenvoudig is om extra's toe te voegen, heb ik vrij recent nog mogen vaststellen (aanpassing knipperlicht). 

Op dit punt een + voor de Strada

Temperatuur :

Bij dit onderdeel moet er onderscheid gemaakt worden tussen rijden mét of zonder gesloten instapgat. Het is vanzelfsprekend dat bij de Strada rijden met het dekje stukken warmer is dan het rijden met de Alleweder met zeiltje. Dit laatste biedt dmv de ritsen de mogelijkheid om de luchtstroom (en dus de temperatuur) te regelen, iets wat bij het dekje niet mogelijk is. Je kan vooraan wel kiertjes maken tussen het deksel en de instaprand, maar dat is niet zo effectief.
Wanneer wordt gereden zonder dekje of zeiltje, is het verschil kleiner. Wel waait het iets harder doorheen de body bij de Alleweder, maar dat komt omdat het instapgat groter is. In de zomer een voordeel, in de winter iets minder.

Uiterlijk :

gustibus et coloribus non est disputandum, maar toch .... Louter optisch vind ik mijn Strada mooier en geslaagder dan mijn Alleweder. Maar kwa body is de Flevobike Alleweder (mét deuk !) in mijn ogen een tijdlozer ontwerp. Ik vind de Strada een knappe velomobiel, maar om nu te zeggen dat het de knapste van alle velomobielen is .... Kwa vorm vind ik de Quest net ietsjes mooier, precies omdat-ie zo kaal is, gewoon een stroomlijn op wielen, echt form follows function. Maar zoals Wilfred ook al schreef : alles heeft zijn prijs. Het doorslaggevende argument om toch voor een Strada en niet voor een Quest te gaan, was het praktische van de open wielkasten vooraan.  
  
Geluiden :

Een onderdeel dat Wilfred niet in z'n lijstje had staan, maar dat toch vrij belangrijk is, vind ik. De Alleweder was stil, echt stil van binnen. Je hoorde hem meer van buitenaf dan de Strada, maar die maakt dan weer meer lawaai binnenin. Mijn echtgenote kon wanneer ik bijna thuis was, de Alleweder al een straat of 3 horen komen aanrijden wanneer er geen verkeer was, bij de Strada is dat pas in onze straat zelf. Dus tja, wat is dan het belangrijkste ?
Persoonlijk vind ik het belangrijker om stilte rondom je heen te hebben. De body fungeert bij elke velomobiel als een klankast, maar het kunststof van de  Strada is stukken luidruchtiger dan het aluminium van de Alleweder. De steentjes, eikels ed. die tegen de body van de Strada vliegen, klinken flink wat luider dan bij de Alleweder. Ook merk ik dat er in de Strada er altijd wel iets rammelt of meetrilt.
De ketting in de kettinggoot maakt bij de Strada ook een rotherrie als je met het achterwiel over een oneffenheid rijdt, echt op het irritante af. Ik ben nog aan het verzinnen hoe ik dit het best kan oplossen.

Op dit punt een + voor de Alleweder.

Rijplezier :

Het rijden met een velomobiel, blijft genieten. Zelfs na al die jaren stap ik nog even graag 's morgens in de velomobiel om naar het werk te rijden, al is het maar net iets meer dan 8 km enkel. Dat was bij de Alleweder zo en dat is nog steeds het geval bij de Strada. De Alleweder was trager, maar gemütlicher, een beetje zoals een ouwe Mercedes. De vering was -ondanks dat de hardheid in de veerpoten dezelfde is als die in de Strada- zachter en deinender. De Strada is sneller maar voelt harder aan. De Alleweder scoort kwa comfort beter dan de Strada, maar die scoort dan weer beter op snelheid.
Ik merk wel dat de Strada meer op punt staat dan de Alleweder. Zo rij ik bvb na 7700 km nog steeds met dezelfde banden. Bij de Alleweder moest ik tussen de 3000 en 4000 km beide voorbandjes vervangen, dat is bij de Strada niet nodig en zo te zien kan ik er nog wel een tijdje mee blijven rijden.

Kort samengevat blijken de Alleweder en de Strada aan elkaar gewaagd, met toch een lichte voorkeur voor de Strada. Op de 7.700 km die ik er intussen mee heb gefietst heb ik op de ketting na, geen onderhoud gehad, wat van de Alleweder niet gezegd kan worden. 

Het grootste minpunt van de Strada blijft het dekje, maar ik besef tegelijkertijd maar al te goed dat dat grotendeels komt door de keuze van mijn zit. Zelfs na 1 jaar Strada mis ik het zeiltje van de Alleweder nog elke keer wanneer ik het dekje nodig heb.
Ook blijft een naafversnelling mijn voorkeur behouden op een traditionele derailleur + pion. Nog te vaak kom ik in situaties terecht waarbij ik een noodstop moet maken, waardoor je in een veels te groot verzet zit om terug te vertrekken. 
  
Dé ideale velomobiel bestaat uiteraard niet, maar een Strada met een zeiltje en een naafversnelling zou toch aardig in de buurt komen ;-) ! Zolang die nog niet wordt gemaakt, rij ik nog met veel plezier verder met m'n Strada !

9 opmerkingen:

Mick zei

Dag Tihamer,
Wat snelheidsverschil betreft denk ik dat je nog niet alles uit de FAW gehaald had. Ik doel dan idd op de versnellingsnaaf en de verliesgevende (orginele) kettingloop. Hoewel de S. ongetwijfeld iets sneller zal zijn.
De Strada is wel degelijk breder dan 76 cm en zou ik daardoor niet door m'n huis heen krijgen.
Aangezien de S. tweezijdige wielophanging gebruikt zal ik dus nooit 'n (gemodificeerde) dualspeednaaf kunnen gebruiken.
Dat zijn voor mij -naast de prijs- overwegingen om niet vd strada te gaan en dan maar alles bij 't oude te laten!.
Mvg Mick Leemans.

Marc zei

Mooie vergelijking, dank daarvoor!

Vraagje: zou je even een link naar de genoemde vergelijking door Wilfred kunnen geven?

stradaatje zei

Marc : ik heb een rechtstreekse link aangepast in m'n post, kijk maar even.

Quemo zei

Mooi verslag!

Geluid had ik inderdaad niet opgenomen in mijn verslag maar dat was omdat ik geen vreemde dingen heb opgemerkt.

Wat betreft de bandenslijtage. Het verschil moet denk ik grotendeels gezocht worden in de betere kogelkopjes bij de Strada tegenover de simpelere kogelkopjes en de rubbers waarmee de Alleweder is uitgerust. Die laatste geeft gewoon meer speling wat dus ook meer bandenslijtage met zich meebrengt. Rust de Alleweder uit met gelijke kogelkopjes en vervang de rubbers ook door die kogelkopjes en ik denk dat je geen verschil zal waarnemen.

Het zeileffect, tja, dat heb ik eigenlijk alleen met de Alleweder gemerkt en dat notabene met de wind schuin op kop! Met de Versatile en de Quest heb ik nooit zo'n 'zeilboost' gevoeld helaas.

Maar belangrijkste punt is denk ik nog wel het zeiltje/dekje. ik ben het met je eens dat het eenvoudige Allewederzeiltje toch nog echt de beste is van de velomobielen die ik gereden heb, uitgaande van originele afschermingen want na zelf aanpassen kan je veel verbeteren.

Maar in jouw geval: ik zou je toch willen aanraden om ook magneten te gaan gebruiken. ik heb geen moment spijt gehad van m'n nieuwe dekje met magneten. De meeste druppels die ik in m'n fiets krijg, komen van m'n bril af.
Daarbij is het magneetdekje ook veel vlotter in gebruik. Je legt hem gewoon op z'n plek en hij zit vast. Je tilt hem van z'n plek en hij is los. Druk hem onder de neus en hij zoekt zelf z'n plek om opgeborgen te worden.

stradaatje zei

Wilfred : ben idd aan het overwegen om ook magneten te gaan gebruiken voor het dekje. Ik heb nu in totaal 7 klittenbandjes (waarvan ik nog steeds de achterste 2 kwasi nooit gebruik) en dat is soms echt een gedoe. De ingang op het werk werkt met een badge, dus da's altijd een hoop gewriemel om het dekje langs 1 kant los te maken om je badge te kunnen gebruiken ....

Quemo zei

Ik ken dat gefriemel maar al te goed maar heb daar dus geen last meer van.
Gisteren ook weer zo iets leuks. Ik reed met dekje maar bij een verkeerslicht had ik even zin om het dekje af te doen. Dus drukte hem zo omhoog. Het enige voorste klittenbandje hield het dekje bij de fiets. Toen ik weer moest vertrekken, trok ik het dekje in één beweging naar me toe en klik, direct door de magneten netjes vast op de juiste plek.
Bonusje van de magneten is dat het dekje aan de voorkant ook nog eens mooi strak op de body blijft zitten. Met de klittenbandjes wordt hij bij de 'popnagels' wat omlaag getrokken en daarmee aan de rand wat omhoog. Daarmee krijgt water ook weer wat meer kans om naar binnen te druppen.

stradaatje zei

Het enige dat me nog tegenhoudt, is de overweging dat je met magneten geen kieren meer kunt houden. Als ik echt volledig afsluit, wordt het al vlug veels te warm binnenin ......

Wat je schrijft over de het aantrekken van de klittenbanden, klopt dan ook weer ....

simply red zei

Hoi Tihamer,

Het standaard dekje is veel te warm bij de huidige temperatuur. Zonder is weer te koud. Ik zeg het nog maar eens een keertje: koop een extra dekje en maak er een ventilatie-dekje van. Ik rijd nu heerlijk koel en toch niet koud rond met mijn dek voorzien van lexan scherm. Voor mij niks anders meer. Link:

http://3.bp.blogspot.com/_G7-O5kPQCds/THU4pFL3pKI/AAAAAAAAAho/lnuwziN5TFI/s1600/band+027.jpg

Groeten,


Paul Dijs

stradaatje zei

Hoi Paul,

persoonlijk vind ik het tot op heden nog niks te koud zonder dekje, ik rij alleen mét als het gaat regenen. Vanwege mijn zit kan ik het niet zo makkelijk wegstoppen als diegenen die met een standaard zit rijden. Het is voor mij altijd een beetje gokken : gaat het (hard) regenen of niet. Het dekje vooraan onderin wegstoppen gaat nog nét, maar dan zit ik er net wel/net niet met m'n knieën tegenaan te trappen. Achter de zit gaat helemaal niet, daar is mijn zitje te breed voor.

Ik blijf erbij : een zeiltje zou een véél praktischer oplossing zijn. Véél makkelijker op te bergen en veel makkelijker te regelen kwa opening. Maar tot het zover is, zullen we het met een dekje moeten doen, vrees ik ....